Ders Detayı

Programlama Dillerinin Prensipleri
19 Video, Ders Süresi: 365 gün

Dersler

Ders 1: Programlama Dillerinin Sınıflandırılması

Ders 2: Programlama Dillerinin Tarihsel Gelişimi

Ders 3: Programlama Dillerinin Çevirimi

Ders 4:Programlama Dillerrinin Temel Elemanları

Ders 5:Programlama Dillerinde Veri Tipi Kavramı

Ders 6:Programlama Dillerinde Bağlam Kavramı

Ders 7:Yapısal Programlama

Ders 8:Progralamlama Dillerinde Alt Program Kavramı

Ders 9:Etkinlik Kayıtları

Ders 10:Programlama Dillerinde Eş Zamanlılık

Ders 11:Nesneye Dayalı Programlama-Temel Kavramlar

Ders 12:Nesne Yönelimli Diller

Ders 13:Fonksiyonel Programlama Paradigması-1

Ders 14:Fonksiyonel Programlama Paradigması-2

Ders 15:Mantıksal Programlama Paradigması

Ders 16:Ders 5 Ek Veri Tipleri

Ders 17:Ders 7 Ek-Yapısal Programlama Örnekler2

Ders 18:Ders 9 Ek.Parametre Aktarım Yöntemleri 1

Ders 19:Ders 9 Ek.Parametre Aktarım Yöntemleri 2

 

Eğitmen Hakkında

Prof.Dr. Nejat Yumuşak, 1972 yılında Kırşehir’de doğdu. 1993 yılında İTÜ, Sakarya Mühendislik Fakültesi,Elektrik-Elektronik mühendisliğinden lisans ve 1998 yılında aynı üniversiteden doktora derecesini aldı. 1998 yılından itibaren Bilgisayar mühendisliği bölümünde Veri Yapıları ve Algoritmalar, Biçimsel Diller ve Soyut Makineler, Programlama Dillerinin Prensipleri, Algoritma analizi ve Tasarımı ve Derleyici Tasarımı derslerini lisans düzeyinde yürütmektedir. Yüksek lisans ve doktora düzeyinde ise Yapay zeka ve Yapay Sinir Ağları derslerini yürütmüştür. Akademik çalışma alanları genel olarak yapay zeka ve uygulamaları alanında gerçekleşmiştir. Bu alanlarda yayınlanmış 48’i web of science verilerine göre scı-E kapsamında olmak üzere 70’e yakın makale ve bildiri çalışması ve 3 adet ders kitabı bulunmaktadır.

 

Eğitmen: Prof. Dr. Nejat YUMUŞAK

Katılım Belgesi: Var

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100  Memnuniyet ve İade garantisi

Özellikleri: İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkanı, Datalar Üzerinde Çalışabilme İmkanı

Fiyat:
149,90 TL
Ders İzleme Süresi: 365 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 19
Durum: Satın Alınabilir


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

Emre Çoban

ALTPROGRAMLAMA YETENEĞİ İLE YAPISALLIK ARASINDAKİ TEMEL FARK NEDİR?


Eğitmenin Cevabı (NEJAT YUMUŞAK)

Merhaba Emre Bey, Yığıt veri yapısının programlama dillerinde bellek yönetiminde kullanılabilir olmasıyla birlikte altprogram olanağı doğmuştur. Alt program, programlama dillerinde belirli bir fonksiyonun ana programdan bağımsız olarak ele alınmasını sağlar. Bu yönüyle kullanıcıyı yapılan işlemlerden soyutlar. Veri yapısı ise kullanıcıyı bellekte gerçekleşen ve aslında çok karmaşık işleyen donanımdan soyutlar. Yığıt veri yapısı alt programlamayı mümkün kılan ve sınırlı uçtan erişime izin veren bir işletimdir. Çünkü en son çağrılan fonksiyon ilk önce işletilir (LIFO) ve bir altprogram sonlanmadan diğer bir altprogramın işletimine geçilmez. Bu durumda şunu söyleyebiliriz: Bir programlama dilindeki "Altprogrmalama yeteneği" büyük ve karmaşık problemin çözümünde yapısal programlamanın etkin kullanımını sağlarlar. Yapısal programlama ilkesinin ana hedefi programlamayı daha kolay ve anlaşılır hale getirmek, bakım aşamasını kolaylaştırmaktır ve altprogramlama gücü be hedefe çok önemli bir katkı sağlar. Dolayısıyla alt programlama ile yapısallık arasında güçlü bir ilişki ve hedef birliği vardır diyebiliriz. Yapısal programlamada GOTO deyimi kullanılmaması önemlidir, altprogramların bir çağrı deyimi ile çağrılması yeterlidir. Umarım açıklamam yararlı olmuştur, ilave sorularınız var ise tereddüt etmeden yazabilirsiniz. Teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.


Emre Çoban

VERİ TİPİ (DATA TYPES), VERİ YAPISI (DATA STRUCTURES) VE VERİ MODELİ (DATA MODEL) ARASINDAKİ FARKLAR NEDİR? VERİ YAPISI VE VERİ MODELİ, VERİ TİPLERİ GİBİ SINIFLARA AYRILABİLİR Mİ? (İLKEL VE BİLEŞİK GİBİ) CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HOCAM. KİTABINIZI DA DAHA ÖNCE ALMIŞTIM. BURADA VİDEOLARI GÖRMEK İYİ OLDU. FAKAT KİTAPTA BU FARKLAR ÜZERİNDE DURULMAMIŞ VE FARKI AYIRT EDEMİYORUM. EMİN DEĞİLİM: STRİNG BİR VERİ TİPİ. ARRAY VERİ YAPISI. LİST İSE VERİ MODELİ.


Eğitmenin Cevabı (NEJAT YUMUŞAK)

Merhaba Emre Bey, Veri modeli ile bir verinin hangi kurallara göre yapılandırıldığını belirleriz. Veri üzerinde yapılacak temel işlemlerin belirlenmesine veri modeli yardımcı olur. Mesela Bağlı liste, Kuyruk vb aslında bir modeldir. Bunlarla verinin bellekte nasıl tutulacağını ve daha sonra bu verilere nasıl erişileceğini belirlemiş oluruz. Sınırlarımızı ve yapabileceklerimizi veri modeli belirler. Her yapı için bir modelden esinleniriz. Ağaç veri modeli ve sonrasında ağaç veri yapısı. Veri tipi ise bir değişkenin üzerinde yapılacak temel işlemlerin ne olduğunu belirler. Bu değişkenin bellekte ne kadar yer kaplayacağını belirler. Veri modeli, Veri yapısı birbiriyle yakından ilişkili kavramlardır. Modeli ne kadar iyi ve detaylı tanımlarsak, bunun bellekte gerçeklenmesi sağlayacak veri yapısını kusursuz oluştururuz. Liste veri modeli de diyebiliriz ama veri yapısı bilgisayar belleğindeki organizasyonunu da üstlenmektedir. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.


Yasin Arslan

MERHABA HOCAM EĞİTİMİNİZ HAKKINDA BİRAZ DAHA BİLGİ ALMAK İSTİYORUM . MESELA 19 DERSİN SONUNDA PROGRAMLAMA HAKKINDA NELER ÖĞRENMİŞ OLACAĞIZ ? VE SİZCE DERSLERE NASIL ÇALIŞMALIYIZ ?


Eğitmenin Cevabı (NEJAT YUMUŞAK)

Merhaba Yasin Bey, Bu ders kapsamında sunulan içerik, genel olarak her programlama dilinde bulunması elzem olan temel yapılar ve özelliklerden oluşmaktadır. Bu nedenle her alt başlıktan sonra kendinize yakın hissettiğiniz yada öğrenmeyi düşündüğünüz dilde bu alt başlıkta sunulan ilkeleri uygulamaya çalışabiliriz. Örneğin "Veri Tipleri" konusundan sonra Java'da bu başlık ile ilgili örnekleri yapmak ve incelemek olabilir. Eş zamanlılık konusundan sonra Java, C# yada benzer dillerde bununla ilgili örnekleri incelemek faydalı olabilir. Altprogramlar konusu bütün dillerde vardır, ama bu derste bu konunun genel yapısı ve ilkeleri çok iyi öğrenilmelidir. Parametre aktarım yöntemlerinin temel yapısı sunulmuştur, fakat her dil bu yöntemleri farklı kelimelerle ve farklı yaklaşımlarla işleyebilir. Kısaca bu derste her dilde mutlaka bulunan yapılar incelenmiştir ve bazı dillerde kısa örnekler verilmiştir. Ama daha iyi anlaşılması için en iyi bildiğiniz ve hiç bir fikir sahibi olmadığınız (yada öğrenmek istediğiniz) dillerde bu prensipleri incelemeye çalışabilirsiniz. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle başarılar dilerim.


BATIKAN BORA ORMANCI

HOCAM DERSİN BÜTÜN İÇERİĞİNİ ÖZETLEYEN BİR SCRİPT PAYLAŞMANIZ MÜMKÜN MÜDÜR? VEYA SLAYTLARI PAYLAŞMANIZ


Eğitmenin Cevabı (NEJAT YUMUŞAK)

Merhaba Batıkan Bey, Programlama Dillerinin Prensipleri dersi her şeyden önce Programlama paradigmalarını sunmaktadır. Diller nasıl bir bakış açısıyla tasarlanmışsa, ele alınan problem de bu bakış açısına çözülmüşse kesinlikle uyuşan paradigmaya göre dili seçmek gerekir. (Emir esaslı, Nesne tabanlı gibi). Dillerin derleme süreci de çok önemlidir. Çünkü derlenmiş kod hafızada fazla yer kaplamamalıdır. Bu nedenle derleme süreçleri bu derste incelenmiştir. Dillerde program yazmak kolay olmalıdır, bu nedenle yapısallık ve yapısal programlama ilkeleri bu dersin içeriklerine dahil edilmiştir. Diller güvenli olmalıdır. bu nedenle kapsam ve bağlam konuları incelenmiş ve dinamik kapsam bağlamalı ve statik kapsam bağlamalı dilleri olarak sınıflandırılmıştır. Dillerde hız çok önemli bir ölçüttür, bu nedenle yapısallık ve okunabilirlik ilkelerinden vazgeçmeden eş zamanlılık konusu bu dilde özel olarak incelenen bir konudur. Nesne tabanlı paradigma, Fonksiyonel paradigma ve mantıksal paradigma konularından da kısaca bahsedilmiştir ve LISP örnekleri ile fonksiyonel paradigmanın farkı ortaya konmaya çalışılmıştır. Amacımız dillerin hangi kriterlerle karşılaştırılabileceğini sunmak olarak belirlenmiştir. Eğer uygun görülürse de videolara temel oluşturan sunularımı paylaşmam mümkün olabilir elbette. Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim.